Când am decis să merg la Cluj câteva zile a fost ca să hoinăresc prin oraș și să fiu ”urbană”, să beau cafele și să mă bucur de energia faină a acestui oraș. Am făcut asta din plin, însă, de data aceasta, roțile unui autoturism rapid și pașii mei m-au purtat și prin împrejurimile Clujului, către Turda. La câțiva kilometri depărtare de acest oraș am descoperit cu uimire și bucurie Cheile Turzii și Salina Turda unde mi-am înfruntat și frica de înălțime. Mă, rog, cât de cât, căci nu m-am urcat pe vreun zgârie nori, ci prin munți, iar apoi la 13 etaje altitudine în salină.😊

Cel mai fain ”ghid” care mi-a arătat cu mândrie meleagurile sale a avut și inspirația să nu îmi spună că pe Cheile Turzii, de exemplu, vom merge pe un traseu destul de dificil pentru un om care nu este obișnuit cu astfel de drumeții provocatoare. Fiindcă nu știu dacă m-aș fi încumetat. Mă felicit și astăzi că m-am încălțat corespunzător cu bocanci super buni de trekking, altfel nu cred că aș parcurs în siguranță acest drum, mai ales că, pe anumite zone nu este doar accidentat, ci și alunecos. Vă recomand, așadar, măcar să fiți încălțate corespunzător dacă mergeți în zonă îmbrăcate ca niște dive. 😊

De fiecare dată, dar de fiecare dată când călătoresc undeva și încerc eu să controlez cât mai puțin, lăsându-mă purtată de cine mă însoțește sau de inspirația de moment care mă conduce către anumite locuri, descopăr și trăiesc momente incredibile.
Cheile Turzii sunt spectaculoase, sincer vă zic. Drumeția începe printr-o pădurice feerică, pentru ca, mai apoi, să te găsești pe un drum lin care șerpuiește printre dealuri acoperite de pădure. Dealurile fac apoi loc peisajului stâncos impunător. Toamna este mirific aici.
Cheile adăpostesc sute de specii de plante, animale și fluturi colorați și au fost declarate Rezervație Naturală protejată de UNESCO. Se întind pe o lungime de 1350 de metri și s-au format prin erodarea rocilor de calcare de către Râul Hasdate.

Acum îmi vine să râd, dar când am ajuns cu mașina lângă locul unde începea traseul pe chei și nu am văzut niciun brad – deh, nu mai am noțiuni elementare de geografie ca să fi știut că este alt soi de vegetație prin aceste locuri – m-am panicat că voi descoperi doar stânci și că plimbarea nu va fi meritat decât prin faptul că urma să stau câteva ore în aer curat.
Apoi am pășit în peisajul de mai jos. Am amuțit. ”Ai răbdare”, mi-a zis râzând, ”mai urmează”.
Am descoperit în continuarea drumeției și alte locuri frumoase, am ascultat susurul apei, am admirat muntele și culorile mirifice ale toamnei. Și mă gândeam, mergând în liniște, cum luăm totul de-a gata ca și cum ni s-ar cuveni sau cum uităm că nu vom fi aici o veșnicie. Așteptăm să trăim lucruri mărețe, importante. Și, între timp, momente ca acestea alături de oameni dragi în natură și libertate, cu soare și culori împrejur, atât de mărețe chiar prin simplitatea lor, nu primesc poate atenția cuvenită. Mai jos este un colaj foto din Cheile Turzii. Este atâta frumusețe acolo!

Despre Salina Turda vă spun că este un soi de muzeu al istoriei mineritului de sare și că este ceva impresionant. Noi am coborât și am urcat pe scări, în loc să stăm la coadă la litfuri. 13 etaje la urcare, 13 la coborâre. Când mergeam pe cea mai înaltă pasarelă de unde vezi salina în toată splendoarea sa, aveam impresia că se miscă sub mine totul. Evident că eram în siguranță, era doar răuțul de înălțime. 😊
Este bine să știți că în salină nu se pot cumpăra alimente sau apă de nicăieri și oamenii care administrază locul nici nu recomandă să ai cu tine lichide (nu am înțeles de ce). Ce se poate face în timp ce plămânii se bucură de aerul sărat? Se pot juca: biliard, ping-pong sau bowling, se poate face o plimbare cu barca pe lacul aflat în cel mai jos punct al salinei. Sau, pur și simplu, poți să te odihnești în zone special amenajate, pe bănci pe care stau scrise mii de mesaje de dragoste. Câteva poze și de aici vă las la final.
Cheile Turzii și Salina Turda sunt puncte de atracție al zonei Clujului și vă îndemn să le vedeți, dacă nu ați făcut-o deja. Pace!

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

2 COMENTARII

  1. hello.

    te urmaresc de ceva vreme (chiar ani daca nu ma insel) si ma bucur ca o fac. eu invat de la tine asa cum si tu inveti de la altii.
    ce invat mai exact? sa imi exprim parerile in propriul meu fel si atunci cand simt sa o fac. si altele … mai … ale mele :))

    multumesc! sincer!

    m-as bucura sa te cunosc si face2face, dar nu acesta e subiectul.
    poate reusesc sa te ajut si eu cu ceva … habar n-am.

    in rest … have a happy life :)))

    Paul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*