În ultima perioadă, Dăruiește Viață, o organizație care face atât de mult bine în România, fiind primul ONG care ridică de la zero un spital pentru copiii bolnavi de cancer, este atacată în presă și în social media. Zilele trecute au apărut în presă declarații ale primarului Gabriela Firea, care spune că terenul pe care este deja finalizată construcția spitalului a fost dat pentru noul spital din bunăvoința Primăriei. De fapt, acest teren era al statului român, nu al Primăriei, iar într-un final s-a ajuns la concluzia că trebuie să intre în posesia unei instituții, moment în care a fost trecut la Consiliul General al Capitalei.

Mai apoi, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au fost numite, de aceeași doamnă primar al capitalei, ”ciuma roz”. Mai mult, aceasta a sugerat public faptul că Dăruiește Viață este coordonată din umbră de Vlad Voiculescu, al cărui nume se leagă de MagiCAMP. Iar cele două sunt două ONG-uri diferite.
Este drept, confuzia, dacă a existat realmente una, ar fi putut fi făcută între cele două organizații, însă numai prin prisma beneficiarilor proiectelor Dăruiește Viață și MagiCAMP. Care sunt aceeași: copiii bolnavi de cancer din România pentru care statul român nu face nimic de 30 de ani.

În tot acest context ”oamenii din umbră” ai Asociației Dăruiește Viață – Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Tudor Chirilă, Paula Herlo și Alex Dima s-au adunat azi ca să spună lumii cum stau lucrurile, de fapt. Și ca să ne mai dea o veste bună, dezvăluind un nou proiect de proporții, un altul pe care statul român nu a fost în stare atâta amar de vreme să îl facă.

Dăruiește Viață a anunțat că inițiativa #NoiFacemUnSpital se extinde și va cuprinde refacerea de la zero a Spitalului Marie Curie. Împreună cu o echipă de consultanți francezi, managementul, echipa medicală a Spitalului Marie Curie și asociația lucrează la master planul pentru Marie Curie, care va asigura aceleași standarde vest-europene de tratament pentru toate secțiile și specializările spitalului. Acesta include construcția unei noi clădiri, similare celei deja construite de asociație și dotarea acestora la standardele medicinei de secol XXI.

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu – Dăruiește Viață

Vă las mai jos o parte din ce ne-au spus azi la conferința de presă Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Tudor Chirilă, Paula Herlo și Alex Dima – ”oamenii din umbră”.

”Am povestit mereu despre cât de dinamic este proiectul #NoiFacemUnSpital și despre câte nevoi au apărut pe parcurs. Acum am finalizat deja structura Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică și am început etapa de instalații, compartimentare și design exterior și interior. Iar în 2020 vor fi funcționali. Dar la Spitalul Marie Curie nu se tratează doar cazurile oncologice și cazurile chirurgicale. De aceea am început să lucrăm la un master plan pentru a asigura aceleași standarde de tratament pentru toate secțiile spitalului pentru proiectul extins. Noi facem un spital de la zero și refacem Spitalul Marie Curie, pentru care statul român nu a făcut mare lucru în ultimii 30 de ani. Este mare nevoie de acest spital, iar noi românii putem să arătăm ce forță suntem și cum ne unim, ca să refacem cel mai mare spital de copii din România. Ne pare rău că doamna primar, în loc să ne sprijine, a decis să arunce cu noroi în noi.” – a punctat Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației.

”Pe 9 noiembrie va veni la București o echipă de specialiști din Franța, și împreună cu Raluca Șoaită, vom decide master planul pentru acest spital în care vor fi tratați toți copiii din România, care au nevoie de condiții decente de tratament și spitalizare. Ceea ce aș vrea să mai adaug este următorul lucru foarte important pentru noi, în contextul în care presa ne-a întrebat mereu: cu ce v-au ajutat autoritățile? Și pentru că nu ne-au ajutat cu nimic, am răspuns, de fiecare dată, că am vrea să nu ne încurce în ceea ce facem. Mesajul nostru este în continuare următorul: dacă autoritățile române își propun, totuși, ca vreodată să sprijine acest proiect, am vrea să o facă în mod legal, am vrea, de asemenea, să se consulte cu noi pentru că noi suntem cei care facem acest master plan al Spitalului Marie Curie prin care să îl transformăm în cel mai modern spital de copii din România. Orice lucru pe care vor să îl facă trebuie să se integreze în acest master plan pe care noi îl realizăm împreună cu specialiști și cu Raluca Șoaită, arhitect specializat în construcția de spitale.”Carmen Uscatu – președintele Asociației Dăruiește Viață.

”Oricâte presiuni se vor face asupra lor (n.r. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu), noi vom fi în spatele lor, pentru că știm exact ce înseamnă acest proiect, știm că este un proiect transparent, știm totul despre el, nu am fi girat un astfel de proiect, dacă nu am fi avut încredere totală în ceea ce fac aceste femei.” – a declarat Paula Herlo

”Sunt foarte revoltat. Eu mă aflu aici ca să depun mărturie că tot ceea ce vedeți este real, dar aș vrea să mai spun câteva lucruri (…)Gabriela Firea a decis să atace, distribuind postarea Danei Budeanu, această adunare de oameni și această uriașă inițiativă. După care, pentru că nu mai putea să dea înapoi, distribuise deja ceva care o incrimina, a decis să se justifice într-un fel mai ”înalt”. Și atunci apare ideea că acest ONG este de fapt o schemă politică în spatele căreia stă Vlad Voiculescu. În acest caz, de calomnie și răutate, este nevoie de intervenția publică, pentru că, dacă vom lăsa lucrurile așa, oamenii vor crede că până și postarea aceea era în regulă. Gabrielei Firea trebuie să i se aducă aminte, în fiecare zi de acum încolo, că a greșit grav, că și-a bătut joc de o inițiativă civică încercând să o submineze și să o ducă în derizoriu aruncând asupra ei chestiuni discutabile. Ori această Asociație nu este o chestiune discutabilă. Este indiscutabilă. Ea construiește un spital cu banii a 260.000 de oameni și 1700 de companii. Care vor vedea acest proiect terminat. Eu pe aceste fete le-am cunoscut în urmă cu 10 ani, am făcut multe lucruri bune împreună. Iar ele au ajuns aici pentru că au avut o viziune pe care niciun politician din România nu a avut-o vreodată. Dacă ar trebui să îmi pun banii în brațele cuiva și să fiu sigur de transparență, ar fi Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu.” , a spus Tudor Chirilă.

”Simt mult furie, revoltă și rușine în acest moment. Eu am acest tricou pe mine, pe care scrie #NoiFacemUnSpital și cumva ar trebui să îl modific și să pun pe partea cealaltă MagiCAMP. Vă dați seama de la ce a pornit această poveste? A pornit de la niște copii bolnavi de cancer, pentru că despre asta este și Dăruiește Viață cu spitalul pe care noi îl construim de la zero, despre asta este și MagiCAMP. Am ajuns atât de jos încât să folosim drama unor copii bolnavi de cancer, pentru care nu există niciun soi de infrastructură în România în acest moment, într-o dispută politică? Adică am rezolvat toate problemele existente în București: de poluare, de trafic, drumuri blocate, școli și mai era una de care să ne luăm. Acest spital pe care îl construiesc niște oameni pentru copiii bolnavi de cancer. Fetele de la Dăruiște Viață, care ar trebui să fie ajutate, nu să li se pună bețe în roate, au simțit nevoia să iasă astăzi în fața tuturor și să facă aceste declarații, să spună cine suntem și ce facem noi. Și sper să o facă și cei de la MagiCAMP.”, a punctat Alex Dima.

Pe lângă Oana, Carmen, Tudor, Paula și Alex, Oamenii din umbră mai sunt și cei fără de care Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România nu ar fi posibil –  260.000 de donatori persoane fizice și peste 1.700 de companii care au pus o cărămidă la construcție, copiii și părinții lor care beneficiază de proiectele Dăruiește Viață, medicii și echipele medicale din spitalele în care asociația implementează proiecte, precum și despre toți experții care au contribuit la această inițiativă.

Dăruiește Viață reînnoiește apelul către cetățeni și companii să susțină inițiativa #NoiFacemUnSpital pe platforma de fundraising www.bursadefericire.ro sau prin sms 8864 cu cuvântul „SPITAL”. Companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit / venit până la finalul anului în curs. Orice sumă, oricât de mică ajută!

Copyright: Cătălin Georgescu

 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*