Nu ştiu dacă voi mai fi în viaţa asta mamă pe cale naturală, deşi, până acum vreo 4 ani mi-am dorit tare mult, pentru că iubesc infinit copiii. De toate felurile, de toate vârstele, de toate culorile. Şi pentru că am multă iubire de oferit. Nu s-a întâmplat, din diverse motive. Poate nu a fost momentul. Mărturisesc că, acum, la 37 de ani, am câteva frici legate de tot procesul de dinainte de a deveni mamă (evident că nu vorbesc despre partea frumoasă, cea a conceperii) şi de perioada de după naştere până face copilul vreo 3 anişori.
Indiferent dacă voi fi sau nu mamă pe cale naturală, îmi doresc din tot sufletul ca, la un moment dat în viaţa asta, să adopt un copil. Să iau un năpârstoc dintr-un orfelinat unde poate este bine îngrijit, dar cu siguranţă îi lipseşte iubirea unei mame şi să am grijă de el cum ştiu eu mai bine. Însă, din poveştile auzite în jur, acest proces a părut până acum foarte dificil în România. Nu am înţeles niciodată, în toţi aceşti ani, de ce, când sunt atâtea suflete abandonate în casele de copii.
Povestea de astăzi este despre veşti bune referitoare la modificări aduse legislaţiei privind adopţiile, ce au intrat în vigoare de la 12 august. În momentul de față, conform datelor comunicate recent de UNICEF România, în țara noastră, aproximativ 58.000 de copii beneficiază de o măsură de protecție, iar dintre aceștia 3.250 sunt copii adoptabili. 46% dintre copiii adoptabili au vârsta între 7 și 13 ani, iar peste 21% au o formă de dizabilitate.
Relaxarea termenelor şi a anumitor proceduri în domeniul adopţiilor vine, aşadar, exact la fix, iar eu sper să fie momentul în care copiii instituţionalizaţi să fie tot mai puţini. Şi mi-aş mai dori ca cei care au prejudecăţi de genul “nu eşti mamă dacă nu ai dat naştere”, “nu ai cum să îl iubeşti la fel ca pe un copil pe care l-ai face tu”, să le lase un pic la o parte şi să se gândeacă la bucuria pe care o aduce un copil într-o familie, pe orice cale ar veni el. Mai jos sunt câteva informaţii importante pentru oamenii dornici să devină părinţi adoptivi. Citiţi-le pe îndelete.
Declararea unui copil ca fiind adoptabil
* Pentru copiii din sistemul de protecție specială, adopția va putea fi stabilită și în cazul în care părinții/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, refuză să semneze declarațiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului.
* De asemenea, în cazurile în care copilul se află în sistemul de protecție specială din motive imputabile părinților procedurile de adopție vor putea fi demarate dacă într-un termen de 6 luni părinții și rudele nu pot fi găsite ori nu colaborează cu autoritățile.
* Valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi valabil până la încuviințarea adopției sau până ce copilul împlinește vârsta de 14 ani
Evaluarea adoptatorului şi atestatul pentru adopţie
* Evaluarea familiilor/persoanelor care doresc să adopte se poate realiza atât de către direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) cât și de organismele private autorizate (OPA) să desfășoare proceduri de adopție.
* Familiile adoptatoare vor depune mai puține documente pentru soluționarea cererii de evaluare iar procedura este simplificată în cazul adoptatorilor care cer un nou atestat.
* Perioada de realizare a evaluării a fost scurtată de la 120 de zile la 90 de zile.
* Atestatul este valabil 2 ani și certifică capacitatea de bun părinte a solicitantului şi nu ce categorie de copii poate să adopte.
* Soluţionarea contestaţiilor formulate de către familiile care nu au obţinut atestatul pentru adopție se realizează de către o comisie în a cărei componență intră specialiști din cadrul corpurilor profesionale din Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali şi Colegiului Psihologilor.
Selecţia celui mai potrivit adoptator
* Procedura de potrivire se inițiază la nivelul fiecărui DGASPC din județ sau sectoarele Municipiului București de către specialistul care lucrează direct cu copilul prin accesarea directă a listei creeate automat în Registrului Național de Adopție.
* Includerea adoptatorilor în cadrul listei se face în funcţie de gradul în care aceştia răspund urmatoarelor criterii de potrivire iniţială: a) vârsta copilului; b) sexul copilului; c) numărul de copii pe care familia îi poate ingriji; d) starea de sănătate şi nivelul de dezvoltare al copilului.
* Specialiștii implicați în caz procedează la analiza detaliată a informaţiilor cuprinse în dosarul copilului şi raportul final de evaluare al adoptatorului/familiei adoptatoare, care va putea fi accesat on-line, stabilind într-un termen de maxim 7 zile dacă adoptatorul selectat din listă răspunde nevoilor copilului.
Potrivirea practică în adopţia internă
* Inițierea procedurii de potrivire practică în cadrul adopţie internă constă în: a) informarea adoptatorilor cu privire la nevoile şi caracteristicile copilului pentru care au fost selectaţi; b) prezentarea motivelor pentru care se apreciază că adoptatorul este potrivit pentru acel copil; c) prezentarea de fotografii ale copilului; d) exprimarea acceptului adoptatorului de a se continua potrivirea practică cu copilul.
* Pentru demararea acestor demersuri de potrivire practică inițială, prin intermediul noului cadru normativ, s-a stabilit un termen de maxim 7 zile. Adoptatorii care refuză continuarea procedurilor de potrivire practică de 5 ori, nu mai sunt incluși în alte potriviri până la finalizarea unui program de informare și consiliere.
O altă noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maxim un an de zilele și a unei indemnizații lunare pe perioada acestui concediu, care în mod obligatoriu include şi perioada de încredinţare în vederea adopției.
Totodată, pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului și pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore/an. De asemenea, România face eforturi în vederea reducerii birocrației: este necesară o documentație mai puțin stufoasă (numărul formularelor necesare a fost redus de la 24 la 13); și crește gradul de transparență a procesului, dat fiind faptul că sistemul și bazele de date sunt acum online. Foarte important este şi faptul că fiecare pas al procesului de adopție are un termen, iar durata acestui proces ar putea fi redusă la jumătate de la aproximativ 15 luni, cât este în prezent.
Visez să adopt un copil iar de luna aceasta pare mai uşor şi la noi. E bucurie!