M-am tot gândit ce să scriu despre ultimul spectacol pe care l-am văzut la Teatrul Nottara, Molière/ eréiloM, din perspectiva spectatorului iubitor de artă teatrală care nu cunoaște multe despre opera acestui dramaturg. Atunci când am primit invitația de a-l vedea știam doar că voi urmări un portret al lui Molière realizat prin piesele scrise de el, o oglindire a personalității sale prin personajele sale, așa cum o sugerează și titlul.

Autorii scenariului dramatic, Roman Feodori şi Raluca Rădulescu, au căutat să aducă un omagiu dramaturgului printr-un portret atipic, original, trecând prin câteva piese din creația sa: Vicleniile lui Scapin, Tartuffe, Don Juan, Bolnavul închipuit, dar şi uzând de o parte din Viața Domnului de Molière de Mihail Bulgakov și din piesa de teatru scrisă de acesta, Cabala bigoților.
O mare miză a acestui demers, din punctul meu de vedere, a fost să capteze atenția publicului necunoscător al scriiturii lui Molière. Fiindcă, pentru o anumită categorie de public, teatrul este o formă de recreere, de divertisment și nu caută să vadă ceva complicat. Iar pentru o altă categorie, în care mărturisesc că mă încadrez și eu, nu reprezintă un punct de interes lectura pieselor de teatru ale marilor dramaturgi străini, ci doar arta teatrală în sine.  Adică ce fac regizorul, actorii, coregraful acolo pe scenă. Din această perspectivă, fără să cunosc prea multe detalii despre viața și opera lui Molière, au existat momente în care am pierdut firul faptelor, dar m-am bucurat de alte detalii ale spectacolului văzut la Nottara. Amintesc, în special, de interpretarea, entuziasmul și energia actorilor, de sincronizarea și grația cu care dansează această trupă de actori tineri.

Molière/ eréiloM de la Teatrul Nottara este o montare modernă, o poveste din lumea lui Molière în care ficțiunea se întrepătrunde cu realitatea, iar personajele sunt diverse și colorate. Construit sub o formă de teatru în teatru, spectacolul oglindește personalități și tipologii de oameni, drame ale existenței de zi cu zi, frământări sufletești, iar viața și moartea capătă sensuri diverse.
Am remarcat și apreciat, cum scriam mai sus, interpretarea și expresivitatea actorilor, momentele de coregrafie mi s-au părut foarte bune și au contribuit substanțial la energia spectacolului, iar decorul, un spațiu gol cu detalii care apar și dispar de la scenă la scenă, susține povestea.

Șerban Gomoi în rolul lui Molière, creează un personaj puternic pendulând între umor și tristețe, trece cu grație de la un rol la altul prin 5 personaje, iar asta fără respiro, făcând o reală demonstrație de forță artistică. De fapt, pe parcursul celor aproape 2 ore de spectacol, toți actorii din scenă schimbă roluri de la un moment la altul într-un ritm alert care se menține până la final.

Molière/ eréiloM se joacă la Teatrul Nottara și merită văzut pentru imaginea contemporană a lui Molière pe care își propune să o ofere, pentru valul de energie de pe scenă și dăruirea actorilor.

Molière/ eréiloM
Cu: Şerban Gomoi, Rareş Andrici, Răzvan Bănică, Vlad Bălan, Dani Popescu, Crenguţa Hariton, Cristina Juncu, Ada Navrot, Isabela Neamţu, Filip Ristovski, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu
Regia: Roman Feodori

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*