”Cât a trecut de la ultima ecografie?”.
”Un an, doamna doctor.”
”Ați simțit ceva, între timp, la palpare?”.
”Nu.”
….
”Sânul drept este bine, la sânul stâng aveți un chist.”
Nu mă mai sperii, anul trecut aveam 3. Mi-a crescut instantaneu frecvența cardiacă atunci când mi-a zis doamna doctor că îi vede acolo. În mintea mea de femeie cu anxietate de boală, mai ales de când a murit tata de cancer, asociez orice formațiune cu această maladie. Văzându-mă ușor panicată, doamna doctor m-a liniștit și mi-a explicat la ultima întâlnire că nodulii sunt cei care ne sperie (deși nu toți sunt maligni), nu chisturile.
Și anul acesta doamna doctor m-a asigurat că, atât chisturile cât și nodulii, se observă foarte bine la ecograf. Primele nu au nicio semnificație clinică, se formează din cauza unor dezechilibre hormonale și se retrag singure. Sigur, nu trebuie să uităm de limitările ecografului, fie el și 4D, iar atunci când medicul ne recomandă să efectuăm o mamografie, să o facem. Cele două investigații sunt complementare.
”Numărul cazurilor de cancer de sân a crescut semnificativ de la an la an”
Cancerul de sân nu mai ține cont de vârstă și nici de ”moștenirea” genetică, deoarece specialiștii estimează că doar 5 din 10 îmbolnăviri de cancer sunt cauzate de mutații genetice care se transmit de la o generație la alta. Cancerul de sân ucide, dar este și unul dintre cele cu o rată de vindecare de peste 90%, dacă este descoperit în fază incipientă.
La investigația de anul acesta, doamna doctor Raluca Basamac, pe care o găsiți în Medlife și pe care o admir foarte mult pentru atenția cu care face actul medical, mi-a povestit că, în București, datele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, când vorbim despre incidența cancerului de sân. Există tot mai multe cazuri noi și o parte importantă dintre ele sunt descoperite în faze avansate. Iar asta și pentru că femeile, chiar dacă dispun de informație și bani, nu merg la controale periodice, nu își fac ecografii de sân sau/și mamografii. Știu la ce riscuri se expun și tot ignoră testele de screening.
“Un nodul foarte mic sau aflat în profunzime are puține șanse să fie descoperit prin palpare. Ca să nu mai vorbesc în cazul sânilor voluminoși unde nu se poate efectua palparea în adâncime nici de către medic, uneori. La o ecografie de sân, un astfel de nodul poate fi depistat, iar la mamografie sunt și mai mari șanse.”, mi-a mai spus dr. Raluca Basamac.
Pentru multe dintre noi, să tot auzim despre importanța analizelor și investigațiilor periodice este deja redundant. Însă am discutat cu medici de diverse specialități și mai toți mi-au spus că, în România, nu se poate vorbi despre prevenție, cu adevărat, pentru că este încă foarte des întâlnită credința conform căreia, dacă nu doare, suntem sănătoși. În multe cazuri, adepții acestei credințe nu sunt doar persoane din segmente defavorizate ale populației fără acces la informație sau fără mijloace financiare care să acopere costurile investigațiilor. Ci și oameni educați, informați, cu venituri stabile, din mediul urban. Și-asta este trist, aș zice.
”Simptomele care ar trebui să trimită orice femeie de urgență la medic”
Afecțiuni ale sânilor
- schimbare în mărimea sau forma sânilor;
- apariția unei denivelări/nodul în zona sânului;
- umflarea sânului;
- contracția/ retracția inexplicabilă a sânului;
- asimetria semnificativă recentă a sânilor;
- mamelonul ușor retras înspre interior;
- pielea sânului, areola sau mamelonul exfoliate, roșii, umflate sau cu adâncituri ori creste ce sunt similare cojilor de portocală;
- o secreție mamelonară spontană, hemoragică sau incoloră.
Afecțiuni ginecologice
- dureri și sângerare la contact sexual;
- sângerări între perioadele ciclului menstrual;
- greață;
- balonare;
- indigestie;
- creșterea în volum a abdomenului;
- dureri abdominale persistente și fără cauză aparentă. (sursa www.mayoclinic.org)
Desigur, toate simptomele de mai sus pot fi semne ale unor boli ușor tratabile, dar pot fi și manifestări ale unor afecțiuni grave aflate deja în faze avansate. De aceea este bine să mergem la medic, mai ales dacă simptomele persistă, nu să ne tratăm singuri cu ceaiuri și nurofen.
Nu mi-am propus să scriu un articol științific, nu am pregătirea necesară. Nici să vă sperii. Am vrut doar să vă reamintesc (și eu), în cazul în care a trecut ceva vreme de la ultima ecografie de sân sau mamografie, ori de la ultimul Test Papanicolau, să vă programați să le faceți. Nu este obligatoriu, dar viața este atât de frumoasă și este păcat să nu o prețuiți.