Privește cerul! De câte ori l-ai privit astăzi? Și cât din ziua ta la birou ai fost atât de cufundat în telefon și în laptop astfel încât ai uitat ore întregi că există bucurii mărunte cum ar fi…cerul? Pe care îl poți privi chiar și într-o scurtă pauză de respirație, de cafea, de masă.
Într-o lume sufocată de tehnologie, într-o viață cotidiană agitată și foarte stresantă la birou, uităm să privim cerul, uităm să mâncăm, uităm să bem apă, uităm să ne descrețim frunțile. Uităm sau nu considerăm necesar să ne oprim? Sau poate, dacă o facem, suntem judecați, marginalizați, etichetați ca ”neproductivi”?
Un tânăr artist dansator, Bogdan Bolohan, coregraf al uneia dintre cele mai de succes emisiuni de la noi, Românii au talent, a visat timp de 3 ani de zile la Privește cerul, un spectacol cu un concept inedit. Un demers foarte necesar pentru lumea în care trăim, pentru sănătatea mintală a ”workaholic”-ilor care uită de ei pentru a reuși să facă față tuturor ”task”-urilor de la corporație sau pentru a-și putea impresiona CEO-ul, sperând astfel la o mărire de salariu. Când ceea ce înseamnă rutina zilnică ne sugrumă, iar tehnologia devine indispensabilă, dar în același timp acaparatoare la birou, când nu mai găsim timp să punem ”pauză” – un artist ne îndeamnă: „Privește cerul”.
Bogdan Bolohan se pare că a cercetat în amănunt viața în corporație și spun asta tocmai prin ceea ce am observat la personajele pe care a reușit să le creeze și prin metaforele pe care le-a abordat în montarea sa, cum ar fi cea a timpului. Smart, foarte smart!
În elaborarea spectacolului, regizorul-coregraf s-a lăsat inspirat de mesajul artistului român anonim care a reușit să cucerească Bucureștiul cu un îndemn simplu, inscripționat pe ziduri părăsite, pe clădiri, peste tot: Privește cerul!
Bogdan Bolohan și-a început cariera ca dansator de breakdance, iar pentru acest spectacol de teatru-dans inedit a îmbinat cu multă creativitate și curaj diverse forme de exprimare artistică: elemente de breakdance, teatru-dans proiecții video, toate susținute de muzică clasică. Inspirată și interesantă alegere a ilustrației muzicală, deoarece partiturile pentru care a optat regizorul sporesc emoția, în lipsa textului, și parcă dau o mai mare greutate momentelor dramatice.
Într-un spațiu cultural, Teatrelli, care începe să se deschidă către inovația în arta teatrală, către teatrul occidental și modern, Bogdan Bolohan vine pe scenă alături de 5 tineri artiști talentați dansatori de breakdance, foarte expresivi și ca actori, al căror entuziasm este molipsitor și revigorant.
”Viziunea și scenariul au fost create în urmă cu 3 ani, îmi doream foarte mult să creez o fuziune între clasic și urban, să ofer spectatorilor o imagine mult mai artistică legată de streetdance. Am ales o temă foarte actuală și, chiar dacă nu fac parte din lumea corporate, am mulți prieteni care fac, și mi-au fost de ajutor cu multe detalii legate de această lume. O lume care are părți faine și altele mai complicate, ca peste tot. La nivel personal este o realizare imensă, era un vis încă de când eram copil să fac un spectacol. Este fascinant să gândești ceva și după o vreme să vezi că prinde viață. La repetiții a fost o nebunie frumoasă, am parte de o super echipă, fiecare artist a susținut proiectul exact ca și cum era al lui. Am avut puțin timp la dispoziție să îl punem în scenă, am lucrat un pic sub presiune, în jur de 8-10 ore pe zi. Dar totul a meritat din plin.”, mi-a povestit Bogdan Bolohan.
Cu un suflu proaspăt, energie, umor și dramatism pe scena Teatrelli, Bogdan Bolohan, Cristina Diatcu, Cristian Dragoș Roșu, Laurențiu Ioan Ioanovici, Bogdan Zamfir și Bogdan Pleșa ne spun prin dans și mimică o poveste cu un mesaj extrem de actual.
Mi s-a părut – i-am și spus asta la final când aveam amândouă lacrimi în ochi de frumos și emoție – foarte inspirată alegerea Roxanei Lapadat, director artistic Teatrelli, de a introduce în repertoriul acestui spațiu spectacolul Privește cerul. Vă îndemn să îl vedeți pentru că este teatru tânăr, pentru că este ceva nou, autentic, se simte ca o gură de aer proaspăt și aduce o grozavă stare de bine.
Tot la Teatrelli am văzut și am aplaudat mult Mon Cabaret Noir și Oxygen, alte două spectacole care îmbină ingenios multiple mijloace de exprimare artistică.
Privește cerul
Cu: Bogdan Bolohan, Cristina Diatcu, Cristian Dragoș Roșu, Laurențiu Ioan Ioanovici, Bogdan Zamfir și Bogdan Pleșa. Light design-ul este semnat de Ștefan Vasilescu
Light design: Ștefan Vasilescu
Concept regizoral și coregrafie: Bogdan Bolohan
Foto: Alex Bărbulescu
Magnific