”Oamenii au un fond bun, îi strică viața. N-am întâlnit pe nimeni până acum căruia să îi placă să facă rău”, îmi zice.
”Eu cred că există și oameni care se hrănesc din suferința celorlalți, dar aceia sunt bolnavi sau foarte rătăciți.”, îi spun și eu. Nu ne contrazicem, discutăm.
”Da, oamenii sunt buni, numai că trebuie să li se mai reamintească din când în când.”.
Este parte a unei conversații cu unul dintre prietenii mei.

Da, oamenii sunt fundamental buni, iar eu mă încăpățânez să nu renunț la această credință a mea, orice s-ar întâmpla, și oricât ar tinde mintea mea să o ia razna și să se lase influențată de faptele unora dintre semenii mei.
Oamenii nu pot fi răi fiindcă, atunci când am fost trimiși aici pe pământ să ne trăim viața și să ne învățam lecțiile, am primit o scânteie divină care să ne lumineze calea. O vezi până și în ochii cei mai umbriți de ego, ori în cei mai tulburați de încrâncenare și rătăcire ai oamenilor din jur. Am această fermă convingere și cred că voi milita toată viața pentru încredere în bunătatea oamenilor.

Mă gândesc mereu dacă sunt naivă sau nu, însă eu, prima dată, văd lumina din oameni. Și dau o mulțime de șanse, chiar și atunci când vorbele sau faptele lor mă rănesc. Am descoperit că nu mai fug imediat. Unii prieteni îmi spun că nu este bine pentru mine, că astfel dau părți din mine și irosesc timp cu oameni care nu sunt ca mine și care poate nu mă doresc în viața lor. Și eu cred că mai mult de două șanse date cuiva este nebunie curată pentru oricine le dă, dar uneori sunt Batman. Poate este un motiv pentru care ajung uneori să fiu luată de-a gata, și asta o formă de a face rău celui de lângă tine, de altfel.

Întunericul din noi există și este bine să îl conștientizăm și să îl transformăm în cea mai mare parte (integral nu cred că putem decât departe de lumea în care trăim) în raze de soare. Cine nu crede că în el, oricât de bun și luminos ar părea, zace și un bob de întuneric, nu are cum să îl preschimbe în lumină.

Pentru a face acest lucru, este foarte util exercițiul repetat al conectării cu sine, al privitului în oglindă și în suflet, al întrebărilor puse ferm nouă, din când în când, al unei autoevaluări drepte. Și al răspunsurilor sincere, oricât de mult ar durea. Sau oricât de greu ar fi de acceptat. O să fii surprins cum, în unele momente, te iubești mai mult decât în altele, cum descoperi că sufletul nu ți-e atât de ușor (sau încărcat) cum îți spune ție mintea, ori că nu ești minunat așa cum te vezi la suprafață și cum te crezi. Sau, cel puțin, nu așa vorbesc despre tine faptele tale.

Dacă te-ai întâlni astăzi aşa cum eşti, aşa cum te cunoşti, ţi-ar plăcea de tine?
Ai iubi cu toată ființa ta o persoană ca tine? Ce anume ți-ar plăcea la ea?
Cum este acolo la tine în suflet? Cald, frig, liniște, furtună?
Ai fost un om bun, drept și corect în majoritatea momentelor vieții tale?
Ai rămas fidel valorilor tale în toate alegerile pe care le-ai făcut?
Ai rănit gratuit? Ai mințit? Ai înșelat? Ai produs suferință cuiva?
Ai făcut ceva astăzi pentru a te îndrepta către cea mai bună variantă a ta?

Uneori vor durea toate răspunsurile la întrebările astea, alteori doar unele, rareori niciunele. Dacă te preocupă mereu să fii bun și drept, este un extemporal pe care este bine să ți-l dai periodic, tu cu tine. Apoi, oricât de rușine și greu ți-ar fi, asumă-ți omul pe care îl descoperi în acel moment când te conectezi cu tine și rămâne-i fidel dacă nota a fost de trecere. Dacă nu, de aici poți începe să lucrezi la cea mai bună variantă a ta ca OM.

Când aluneci în întuneric – suntem oameni – cere o ușă prin care să te strecori înapoi în lumina ta. Fiindcă oamenii sunt fundamental buni, dar se mai rătăcesc uneori.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*