Umorul, bucuria, distracția. Poate în cantități mai mici în ultimele luni, dar nu trebuie să le lăsăm să moară. Mai ales acum, în acest an greu, când vin din toate părțile drame și panici peste noi, umorul ne poate salva. Printre pandemie, alegeri de tot felul, incertitudine, știri false și ură, multă ură, este necesar pentru sănătatea noastră emoțională să ne mai și oprim din fugă, din rumegat continuu informații. Să punem pe pauză vârtejul în care ne-a atras viața în 2020, să ne mai și așezăm un pic, pe un scaun și, mai ales, în noi. Cât să citim pe o carte, să ascultăm o bucată de muzică sau să vedem un act artistic îndrăzneț, cool, plin de culoare. Cum ar fi ultimul spectacol făcut de Andrea Gavriliu la Teatrul Național București. M de la Murphy se numește și este un performance bun și necesar pentru minte și suflet, de la care mă hazardez să vă garantez că veți pleca zâmbind. Ne putem face viața mai ușoară, chiar și în pandemie, aducând mai mult frumos, mai multă artă și bucurie în ea.
Reprezentația la care am fost eu s-a ținut în Sala Amfiteatru, un loc la înălțime, la propriu, care a găzduit vara aceasta spectacole ale teatrului ce s-au văzut cu cerul liber deasupra, cu stoluri de păsări zburând din când în când pe el și cu zgomotul orașului mare în fundal. Magic, cu senzație de libertate. Iar atmosfera ludică creată de Andrea Gavriliu în spectacolul său s-a simțit și mai bine aici.
M de la Murphy este un performance viu și plin de energie, născut din curajul coregrafei de a face haz de necaz de realitatea momentului folosindu-se de opt corpuri diferite ca formă, opt dans-actori cu stiluri variate de exprimare, care compun împreună o poveste artistică tocmai bună să te scoată din cotidianul gri. Andrea se folosește inteligent de vorbe cu tentă umoristică, celebrele legi ale lui Murphy, pe care le inserează printre coregrafii. Cum bine știm, zicerile astea se referă mai ales la lucrurile care, atunci când pot merge rău, chiar merg. Iar unele vorbesc despre eșec, tot cu umor, însă. În cazul de față și cu dans, ca să fie mai ușor.
Opt performeri, Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea, Tavi Voina dansează cu pricepere printre legile lui Murphy, le pomenesc printre salturi, piruete, posturi. Mi-a plăcut atenția cu care a construit Andrea Gavriliu fiecare moment de solo, duet și sincron, cum a lucrat pe datele corporale și artistice ale fiecăruia, cum a reușit să le îmbine stilurile, alternând mișcările bruște, scurte, de forță cu unele ample, fluide, grațioase. Am apreciat și micile accidente (când le scapă mingile de tenis sau cum pungile sunt luate de vânt) excelente pentru demersul ei artistic matur și foarte lucrat, pentru că îi adaugă farmec și un strop de realism.
Ilustrația muzicală aleasă este variată, parcă eram la un party din liceu unde un DJ entuziasmat voia să ne arate ce poate trecând într-o singură seară prin toate șlagărele timpurilor, cu un playlist alert, cu ritmuri, genuri și vibe-uri diferite. Scenografia (Alexandru Petre) și light design-ul (Cristian Simon) întregesc frumos acest spectacol, pe care vă îndemn să îl vedeți și în sală, când se mai joacă, pentru că aduce multă bucurie și face bine, bine.
M de la Murphy este un spectacol de teatru-dans despre viață, ”ceea ce ni se întâmplă în timp ce ne facem alte planuri”, un performance despre a trăi și a simți fără frică, despre emoții, pe care este bine să le lăsam să fie așa cum vin peste noi. Haideți să trăim, no matter what!
***
„M de la Murphy”
Cu: Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea, Tavi Voina
Concept și coregrafie: Andrea Gavriliu
Credit foto: Florin Ghioca