De mai bine de 10 ani de zile tot aud acest nume Robert Kiyosaki, de la fratele meu, care a avut de mic o mentalitate de antreprenor și mindsetul corespunzător pentru a se duce în acea direcție. Ei bine, weekendul trecut, Robert Kiyosaki a fost împreună cu echipa sa de specialiști și alți vorbitori în domeniul educației financiare la București. Planetele s-au aliniat cum au vrut ele și m-am dus să îl văd.
Robert Kiyosaki a scris cartea de mare succes Tată Bogat, Tată Sarac care s-a vândut în peste 32 de milioane de exemplare. În carte el povestește despre educația primită de la tatăl lui sărac care îl învăța să studieze și să își ia o slujbă, dar și despre accesul la altfel de educație. Aceasta i-a fost dată de un mentor pe care l-a numit ”tatăl bogat” care i-a vorbit despre libertatea financiară pe care o are un om de afaceri sau un investitor.
La București, Kiyosaki a venit cu echipa sa de specialiști, dintre care mie mi-a plăcut mult JW Wilson (Directorul Institutului de Învățare Avansată). Dintre cei care nu au erau consilierii lui ”sensei” foarte tare mi s-a părut Peng Joon (Antreprenor, Marketer Online) care ne-a vorbit despre marketing online și despre cum și-a construit el afacerea.
Discursurile și prezentările din conferință au fost inspiraționale, în mare parte, croite însă pe modelul american în care nu înveți neapărat ceva practic la astfel de evenimente, dar la final fiecare prezintă un produs care costă mii de dolari.
Chiar și așa, recunosc că m-am bucurat să fiu la Wealth Masters 2019 unde au fost 1200 de oameni, deci înțelegeți nivelul de energie. Am ajuns acasă cu câteva idei pe care aș vrea să le împart. Poate vă folosesc, mai ales că generația noastră a fost educată pe modelul angajatului care trebuie să ajungă la pensie ca să fie susținut de stat până la finalul vieții.
Adică pe modelul: du-te la școală, învață bine, ia-ți o slujbă, fă un credit și ia-ți casă, plătește la el toată viața, ieși la pensie. Nimeni nu ne-a spus că se poate și altfel, iar dacă ne uităm în jur, un mare procent dintre cei care fac bani nu sunt neapărat cei mai educați sau culți oameni, ci au fost formați să gândească diferit. Kiyosaki și echipa sa au vorbit mult și despre frica pe care ne-a construit-o sistemul comunist și pe care părinții noștri ne-au transmis-o, legată de faptul că, dacă nu ai un job, nu ai cum să îți plătești cheltuielile, o ipotecă și să ajungi la pensie cu un venit stabil.
Idei motivaționale și de mindset cu care am plecat de la Robert Kiyosaki’s Wealth Masters 2019
1. Banii nu sunt cei care te fac bogat, ci educația. Dar nu trebuie să neapărat fii foarte deștept ca să faci bani, ci să ai mentalitatea corectă.
2. Nu trebuie să fii expert sau să ai studii de specialitate pentru a crea un produs care să se vândă bine.
3. Cere ajutor când ai nevoie, nu trebuie să le știi chiar pe toate, ci să ai o echipă bună lângă tine.
4. Începe mic, cu o afacere care nu necesită o investiție considerabilă, dar gândește mare.
5. Adu mereu valoare clienților pe care îi servești.
6. Dacă gândurile tale sunt în mare parte de forma: ”nu sunt suficient de inteligent, nu pot, nu am timp, nu o să am succes”, ai pierdut din start în orice încercare.
7. Când plătești taxe, lucrezi pentru guvern chiar dacă ești angajat în mediul privat, iar de cele mai multe ori acesta este unul incompetent.
8. Nu căuta să reinventezi roata, găsește modele de business care funcționează și inspiră-te.
9. Nu este nimic rău în a produce o grămadă de bani, ci în modul în care îi faci poate fi ceva rău.
10.Cea mai mare ”achiziție” personală este capacitatea ta de a învăța.
11.Școala nu te învață cum să gândești liber, ci cum să devii angajatul perfect și să lucrezi pentru bani, nu cum să faci banii să lucreze pentru tine.
12.Cel mai util lucru care ar trebui să se predea la școală ar trebui să fie educație financiară și noțiuni de vânzări.
4 piloni care te fac bogat, de la Robert Kiyosaki
1. O afacere.
2. Investițiile în imobiliare.
3. Acțiuni sau economii.
4. Bunuri de larg consum: aur, combustibili.
Dintre cei patru el se folosește doar de primii doi care l-au și făcut multimilionar în dolari.
Cadranul banilor despre care a vorbeit Kiyosaki, este cel de mai jos. Dacă vrei să fii bogat în viața asta și să trăiești binele care vine odată cu banii, trebuie să ai venituri pasive. Vestea bună este că oricând poți trece din categoria ”angajat” în cealaltă parte. Și invers, dar nu mai este atât de amuzant. 🙂
Ca să ai o afacere online trebuie să știi două lucruri. Asta ne-a spus Peng Joon un tinerel care în facultate se juca mai mult World of Warcraft decât să meargă la cursuri.
1. Cum să creezi un produs care să se vândă repede și bine folosindu-te de toate cunoștințele și abilitățile tale.
2. Marketing online ca să îl poți vinde.
Pași prin care crești o afacere online
1. Identificare unei piețe profitabile unde poți vinde online.
2. Crearea produsului.
3. Construirea procesului de vânzare și a canalelor de vânzari.
4. Promovarea eficientă a produsului.
5. Targetarea foarte bună a cumpărătorilor.
6. Crearea unui sistem automatizat care să îți permită să ieși din afacere și să îți creezi astfel un venit pasiv.
7 chei de succes într-un business (de la Sandy Jadeja – consultantul de Strategie Financiară pe Investiții al lui Robert Kiyosaki, care face milioane la bursă)
1. Să fie profitabil.
2. Să fie accesibil și să aibă potențial de creștere.
3. Să fie portabil.
4. Să fie ușor de gestionat.
5. Să poți învăța ușor pe altcineva despre afacerea ta.
6. Să fie o afacere agreabilă, nu stresantă.
7. Să o poți împărți cu alții.
Ce nu mi-a plăcut absolut deloc în discursul lui Robert Kiyosaki, a fost faptul că l-a ridicat în slăvi, exagerat chiar, pe Trump. Dar fiecare cu preferințele lui, nu? 🙂