Fie că îţi place cum sună sau nu şi, probabil, vei ridica dintr-o sprânceană la titlu, orice relaţie din viaţa noastră, de orice fel ar fi ea: romantică, de familie sau prietenie, este un proiect personal pe termen scurt sau lung. În concluzie, care sunt KPI după care îţi evaluezi relaţiile? Te-ai gândit vreodată? Iar dacă nu te-ai gândit, cum ştii că relaţia ta funcţionează, că își îndeplinește toate obiectivele, că va avea cel mai bun parcurs și rezultatul pe care ți l-ai dorit?
Hai, că sună corporatist, ştiu. Adevărul este că nici eu nu prea mă gândisem din perspectiva asta la o relaţie, fiindcă, mai visătoare fiind, am avut mereu impresia (sau poate a fost un vis) că o relaţie este o poveste care se scrie cu un anumit parcurs, că totul trebuie să curgă firesc și liniștit, altfel nu este ceea ce trebuie. Doar că, în anumite momente, o relație trebuie privită și dintr-un unghi mai pragmatic. Ce îmi aduce o relație? Cu ce valoare contribuie ea la viața mea și la dezvoltarea mea personală și spirituală? Ce pot face eu ca să fie una mai bună și să îmi ating obiectivele stabilite în această relație? Ce aștept de la el/ea ca să funcționeze mai bine povestea noastră?
Mă gândesc câți dintre noi gândim așa, mai ales în cazul poveștilor de iubire? Adică pare un pic forțat să gândim așa, nu? Dacă o facem, dacă evaluăm o relație periodic, ce poveste mai este acolo? Nu, domn’le, relațiile de iubire oricum ne aduc ceva, acele momente de iubire și frumos. Corect! Putem privi și așa lucrurile, însă doar pe termen scurt, cred eu. Dacă decojim toată poleiala pe care o dau chimia și clipele astea, putem totuși stabili și un obiectiv al relației noastre și o putem evalua, o putem îmbunătăți, putem decide dacă o lăsăm la categoria proiecte pe termen scurt sau nu.
Ideea mi-a venit zilele trecute când mi-a scris cineva – nu înţeleg cum de nu m-am gândit eu din unghiul ăsta, din moment ce lucrez de atâta amar de vreme cu KPI – de un KPI al relaţiei noastre şi am început să îmi fac o listă de KPI pe un anumit tip de relație de care mă bucur în viaţa mea. Dintr-odată mi se pare foarte interesantă și utilă treaba asta.
Dincolo de visare, ludic, poveste, emoţii şi trăiri, orice relaţie poate fi evaluată şi îmbunătăţită, evident dacă există chimie, iubire şi dorinţă de mai bine din ambele direcţii. Şi nu este numai asta. Odată ce îți stabilești niște indicatori de valoare și performanță ai relației, fără să uiți să o trăiești și să o simți desigur, vei fi uimit să descoperi că fie este mai bine decât gândeai și chiar există o bază solidă pentru care funcționează, fie ai exagerat tu crezând că ai o poveste frumoasă, corectă, bună, cu potențial, când, de fapt, este mai mult o iluzie.
Mai sus sunt o parte dintre KPI pe care m-am gândit eu să îi stabilesc, mental așa, pentru proiectul numit “relație de cuplu”. Evident că pot fi mult mai mulți și fiecare și-i stabilește personal, iar odată cu timpul de viață al proiectului aceștia se pot schimba. O parte dintre indicatori se pot aplica și la relațiile de prietenie. Și, poate, fără să mă gândesc, pe mulți îi aveam deja în subconștient și îi urmăream, de asta am prietenii de o grămadă de ani care au contribuit la dezvoltarea mea.
Tu te-ai gândit vreodată? Care sunt KPI după care îţi evaluezi relaţiile?
[…] scris la un moment dat despre KPI după care ne putem evalua relațiile. Adăugând alți indicatori poți extinde ideea asta și la restul relațiilor. Evident că nu […]