Undeva, în inima Tinutului Secuiesc, într-un loc înconjurat de munți și brazi falnici, am găsit o bucată de Rai. Despre care nu am să povestesc prea multe, fiindcă se imploră descoperită cu uimire și bucurie, fără nevoia de a ști totul în detaliu dinainte. Lăsați-vă seduși și surprinși, de preferat într-o companie plăcută, de un loc creat cu gust şi cu multă atenție.

Vă spun doar că, dacă nu ați avut încă ocazia să trăiți câteva zile în această oază de frumos și bine, mergeți la Balvanyos Resort. Nu veți regreta un minut, fiindcă orice veți alege să faceți acolo, fie că este relaxare la spa cu un prosecco sau aperol, ori jacuzzi afară cu ochii inundați de verdele brazilor, sau plimbări în aer liber, fie că sunt activitățile din parcul de aventură, focurile de tabără sau doar să savurați preparatele din cele 2 restaurante, timp de calitate veți petrece, vă asigur.

Mi-am propus să vă povestesc despre unul dintre locurile din Balvanyos Resort, la care veți ajunge, cu siguranță, după ce veți merge la Grand Santerra Spa, după ce veți savura aerul proaspăt și liniștea din împrejurimile hotelului primitor. Și, poate, după ce ați făcut o primă vizită restaurantului superb al hotelului și ați băut o cafea la bar.

Ei, bine, la câțiva pași de hotel, se află o căsuță mică, înconjurată de verdeață, în care patronii resortului s-au gândit să amenajeze ceva mai micuț și mai intim, un restaurant ca la mama acasă. Bucătarii – 2 tineri și o doamnă trecută ușor de prima tinerețe erau când am fost eu – gătesc pentru oaspeți cu plita și vasele la vedere. Ca într-o casă cu bucătăria deschisă, unde vin prietenii la masă și te văd cum pregătești bucatele la foc în timp ce stau de vorbă unii cu alții la un pahar cu vin.

Acest loc este deschis zilnic între orele 12 și 22 și are în fiecare zi un alt meniu, în principal cu preparate tradiționale din vânat și porc de mangaliță, dar găsiți și salate, supe sau pește. Adică, dintr-astea mai ușoare de dietă. 🙂 Vinuri există pentru orice ați alege din meniu și se servesc atât la sticlă, cât și la pahar.

Mâncarea este foarte gustoasă, dar nu acesta este punctul forte al locului, din punctul meu de vedere, ci poziția și atmosfera. Era zăpadă și frig atunci când am fost eu, iar într-un colț al micuțului restaurant am remarcat un șemineu. Interiorul a fost amenajat cu mese mari la care stau împreună oameni din diverse grupuri, cupluri cu alte cupluri, copii și adulți. Pare că nu ai intimitate, dar totuși ai, fiindcă mesele sunt destul de late și sunetul muzicii este bine setat, astfel încât ai senzația că ești la o cină extinsă unde vorbești mai mult cu cel de lângă tine.

În seara în care am ieșit acolo, am ascultat muzică franțuzească și am băut un roze excepțional, alături de un păstrăv delicios făcut pe plită. În meniul acelei zile se mai aflau preparate din porc de mangaliță, varză a la Cluj, cârnați de vânat la grătar, 3 feluri de aperitive ușoare și vreo câteva de desert. N-am mai ajuns și acolo, fiindcă oricum eu mănânc desertul înainte de masă.

Ospătarii sunt foarte amabili, de fapt așa este întreg personalul din resort. Am remarcat că nu sunt tocmai ca cei de prin sud unde mai întâlnești și unii excesiv de serviabili, ci foarte drăguți, dar rezervați. Dacă sunt întrebări despre meniu, vin și dau detalii cu politețe și glumesc pertinent cu clienții.

Inițial nu am vrut să mergem aici, deși ne-a fost recomandat acest loc pentru mâncare, fiindcă ne gândeam că vom da peste țuică și lebăr. Nu că ar fi fost ceva rău, dar parcă nu aveam chef de muzică populară după zen-ul de la spa. Am uitat, pesemne, zona în care eram, și bine că am zis, într-un moment de inspirație maximă, să încercăm.

De cum am intrat ne-a vrăjit ambientul, sincer vă zic, drept care am declarat ca în filmul ăla cu Cenușăreasă că ”we’re not here for the food” și că sigur găsim noi ce să mâncăm. Doar să stăm acolo în energia aia faină, cu muzică și vin. Mâncarea a fost cireașa de pe tortul deja apreciat. 🙂
Mă tot gândesc acuma cât de frumos este acolo primăvara și vara cu toate culorile pomilor și florilor. Cred că atmosfera este diferită pe terasă fată de restaurant. Și abia aștept să o trăiesc și pe aceea. Nu ocoliți Gastrolab, odată ajunși la Balvanyos Resort, este un loc tare fain! 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*