Dincolo de acea fericire care vine din interior când ai toate chackrele echilibrate și sufletul deschis (nu râdeți, nu râdeți, este verificată treaba) mai este și cea care se formează chimic la nivelul creierului nostru, căci, dacă dopamina, serotonina, endorfinele și oxitocina stau pe niveluri optime, ia să vedeți voi cum simțiți, inexplicabil, o stare de beatitudine fără vreun motiv aparent.

Ador când mă întreabă oamenii, mai ales cei care îmi cunosc viața și știu că sunt departe de a fi bifat checklist-ul creat de societate pentru femeile de vârsta mea, ce fac, eu le răspund ”foarte bine!” și primesc, invariabil, întrebarea ”vai, cum așa, ce ai pățit frumos?”.

Frățică, păi, pentru început, viața, asta am pățit, viața! Și, chiar și atunci când mi se îneacă toate corăbiile aparent, chiar dacă uneori obosesc cu toate pe care le am de dus, tot găsesc un motiv pentru care să fiu fericită. Căci trăiesc și fiindcă, cel puțin o dată pe zi, I get the chance to smile.

Dar azi nu vreau să scriu despre cum avem, fie și când nu le vedem, motive măcar să schițăm un zâmbet, ci despre un decalog personal cu care vine și echilibrarea dopaminei, serotoninei, endorfinelor și oxitocinei, deci fericire din creier, cum îi spun eu :

1. Îmi încep ziua în liniște
Cu ochii împăienjeniți, beau un pahar cu apă la temperatura camerei, îmi fac și torn în cană o cafea, pornesc un playlist de mindfulness și deschid caiețelul să scriu în timp ce sorb din licoarea neagră. Și scriu așa, la lumina caldă difuză a becului meu cu LED de la furnizorul de energie, vreo 3-5 pagini. Dacă trebuie să fug undeva cu noaptea în cap, nu o fac până nu stau, fie și pentru 10 minute, cu mine în liniște.

2. Tot dimineața, dar și seara, meditez și mă rog un pic
Fiecare cu stilul său aici, nu dau eu rețete. Fiecare cu practicile și cu credințele sale, atâta timp cât nu face rău nimănui.

3. Fac dragoste
Iubesc, îmi place când iubesc și fac sex-dragoste, nu sex sportiv, întotdeauna. Am descoperit la o anumită vârstă sexul acesta mindful, în care ești prezent cu toate simțurile și ești implicat cu totul acolo: trup, suflet și sine, iar acum, orice altfel de sex, mi se pare un exercițiu de fitness.

4. Sunt o visătoare cu ștate vechi
Doamne, cum mai visez, tot timpul visez. Am momente când o mai dau pe visare și când sunt în vreo ședință, noroc că se găsește mereu un coleg să mă scoată din acel spațiu personal ca să fiu atentă la taskuri și obiective.

5. Îmi fac tot timpul planuri și plănulețe
Am liste pe termen scurt și mediu, pe termen lung doar visez, căci mi se pare îndrăzneț să presupun că  voi trăi timpul pe care se întind proiecțiile mele, dar și pierdere de vreme să îmi fac planuri pe termen lung. Viața mi-a dat multe bobârnace și a cotit de prea multe ori pe unde a vrut ea, încât am decis că nu dețin nici un control cu cincinalurile mele.

6. Mă opresc și admir natura
Iar ea îmi zâmbește de fiecare dată printr-un cer minunat, printr-un peisaj mirific, prin porumbeii peste care dau la intrarea în corporație unde îi hrănește zilnic o bătrânică. Vara, la final de zi, mă opresc măcar câteva minute într-un parc unde fie mă descalț, fie mă așez undeva și stau acolo cu mine. Toate astea îmi schimbă considerabil starea din rău în bine, iar din bine în excepțional.

7. Ascult mereu muzică

Dimineața, la job, seara. Muzica este una dintre constantele vieții mele.

8. Mă îmbrățișez foarte des cu oamenii pe care îi iubesc sau care îmi sunt dragi
Doamne, ador îmbrățișările. La bucurie, la tristețe, la ușor, la greu, le ador. Simt cum mă contopesc cu omul din brațele mele și cum mă încarc. Există una, în particular, într-un lift de corporație, pe care nu cred că am să o uit toată viața mea.

9. Stau și dansez în chiloți sau goală prin casă
Cel puțin 20 de minute, chiar și când nu ne dădea Firea căldură, am zilnic ”me naked time”. Uneori dansez, alteori pur și simplu stau eu cu mine dezbrăcată de toate măștile și toate hainele ca să mă conectez cu mine și să văd dacă mă plac în acel moment.

10. Fac o brumă de sport
Destul de modest în ultima vreme, dar, măcar nu este ”deloc”. Sper să revin în forță într-o zi, când se mai potolesc zilele tumultoase, ca să multiplic mai repede endorfinele și să fie bine.

Și ar mai fi de zis, dar am scris decalog de fericire și mă rezum la cele de mai sus.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*